Tekstovi

Hudhudovim tragom – hutbe

Esad Bajić

HUDHUDOVIM TRAGOM

Hutbe i predavanja

Mart, 2013.g.,Format A5,125 str.

Iz recenzije

Svaka je knjiga po nečemu specifična. Knjiga koju imamo pred sobom pored svog naslova ima odrednicu “hutbe i predavanja“. Sama riječ hutba u arapskom jeziku znači govor koji se održava u posebnim prigodama radi posebnih ciljeva. To znači da hutba nije ništo drugo nego li govor kojim se treba postići neki cilj kod onih koji ju slušaju. Da bi se taj cilj ostvario, hatib, između ostalog, mora voditi računa o temi hutbe. Tema hutbe, naime, mora biti aktuelna, zani­mljiva i priklada vremenu i prostoru gdje se ona održava. Dar govorništva, a što hutba u stvarnosti i jeste, nije dan svakom. Vrlo je malo onih koje je Bog počastio ovom sposobnosti.  Autor  ove skromne zbirke svakako je počašćen tim darom govorništva, darom lijepog pripovijedanja i onim istančanim darom osjećaja za prostor, vrijeme i slušaoce kojima se obraća. To se može osjetiti kroz ovu knjigu, koja je samo jedna u nizu knjiga koje je do sada objavio, a čiji materijali su nastali  iz njegovog pripremanja hutbi i predavanja koje, evo već dugih 15 godina drži u okviru radio emisije MIZ Konjic “Svijetli putevi islama“ na radio Konjicu i po džematima Medžlisa IZ Konjic.

Činjenica je da hatibi snagu vjere mogu dokazivati na dva načina, snagom jezika i osobnim primjerom. Esadovo istrajavanje da makar u skromnim tiražima sabere i u formi knjige objavi svoje hutbe i predavanja, kako sam kaže, uzrokovano je željom da sam sebe “natjera“ da svakoj hudbi i predavanju pristupa iznova udaljavajući se tako od loše prakse ponavljanja istih hutbi i predavanja što je sigurno lijep metod i za svaku pohvalu.

On u svojim hutbama i predavanjima koristi savremen jezik koji prati vrijeme i prostor u kome živimo.

Poslanik islama Muhammed a.s. upućuje na to da je čovjek obvezan pozivati u Allahovu vjeru mudrošću i blagošću, i olakšavati ljudima.

Allah dž.š. kaže: “Na put Gospodara svoga mudro i lijepim savjetom pozivaj i s njima na najljepši način raspravljaj.“

Hatib svakako treba slušaoca, baš kao što i ova knjiga treba čitatelja. Jedino tako ima koristi.

Slušajuć hutbu, predavanje, čitajući ovu knjigu i mi postajemo suautori, suvlasnici njena znanja. Zato se i kaže da je knjiga bez čitatelja – “tek mrtvo slovo na papiru.“

Udaljenost između slušatelja i govornika, na hutbi drukčija je od udaljenosti čitatelja i pisca, zna to i autor ove knjige te je  izvorno držane hutbe “doradio“ i donekle proširio kako bi se nadomjestio onaj nedostatak blizine i intime koju imam  ima sa svojim džematom na hutbi i predavanju ili je kroz muzičke podloge i druge audio efekte ima kroz obraćanje putem radio-emisije.

Čestitam Esadu na trudu i radu i molim Uzvišenog da mu podari snage, elana da istraje u svom radu a svima zajedno da se okoristimo savjetom i znanjem koje ova knjiga nudi. Amin!

Hudhudovim tragom (hutbe i predavanja) by Fondacija Lijepa Riječ