Tekstovi

Knjiga o neMIRu u sveMIRu

Knjiga o neMIRu u sveMIRu

(Osvrt na knjigu Esada Bajića “Ja sam priča ti si pjesma”

Hrabro je pisati/pjevati o sebi, otvoreno i bez kalkulacija. A hrabrost uglavnom treba za nešto što je teško ili što, u najmanju ruku nije lahko. Ipak, kada je neko, poput autora pređašnjih redova, čista i nepatvoreno potvrda Riječi koja bijaše na početku i po kojoj sve biva, nastaje i nestaje, onda je sve to druga priča.

Nisam siguran – na koncu, nije ni bitno – ko je ovdje priča, a ko pjesma. Siguran sam da sam pročitao izuzetnu knjigu i uz nju prošetao i sveMIRom i neMIRom. Bio sam u Konjicu, gradu u kome svojevremeno provedoh nekoliko lijepih i nezaboravnih godina. Uz knjigu sam se kupao u zelenoj i studenoj Neretvi, pio kahvu za marku, klanjao po konjičkim džamijama, učio Fatihu šehidima, od kojih sam mnoge poznavao, verao se po okolnim brdima i posmatrao stada ovaca i krava.

Uz knjigu sam bio tamo i kad se zamračilo. Pucalo se, padale granate a gazije u šarenim uniformama promicale gradom. Otisnuo sam se, onda, do vezirskog Travnika, usput svrativši i u, nekada moje, Radešine. Peo sam se po Vlašiću, Igmanu, Bjelašnici… Bio sam i u medresi. Stizao sam i do Mekke, Kudsa, Teherana, Kopenhagena…

Išao sam u prošlost i plovio u budućnost.

Sve to sam, čitajući ovu knjigu, obišao, osluhnuo i protabirio, misleći i motreći ono za čim autor žudi i čezne. Razumio sam – premda ostavljam mogućnost da nisam upravu – da iz svake priče, pjesme, zgode i nezgode, rečenice i slova što ga prođoh kroz knjigu „Ja sam priča, ti si pjesma“ izbija žudnja za mirom.
Mir.

O miru se sanja, mir se želi i čuva, za mir se bori, krvari i gine. Mir je ideal života.

No, je li mir (ne)dostižan?

Čini mi se da se mir ponajviše promalja onda kada autor priča ili pjeva o čobanskim danima, stadama ovaca i planinskim vrletima. To bi moglo biti i logično jer nas i vjerski tekstovi napućuju da su svi pejgamberi ponajprije bili čobani jer, da bi znao sa insanom, moraš znati i sa hajvanom. Posljednji među pejgamberima, Muhammed, alejhis-selam, nas poduči da će pred kijamet najhalalniji dinar biti upravo onaj kod čobana koji čuvaju svoja stada, daleko od mase koja hrli za dinarom i gotovo da mu na sedždu pada.

Mir je ponajprije u duši. Zato se mi dušom i smijemo. Mir je u kući, među svojom čeljadi. Mir je u ljubavi prema svojoj dragoj, prema prijatelju, komšiji, bratu… „Širite mir pa ćete se voljeti“, savjetuje naš Pejgamber svoje ashabe, pa i nas današnje. Kada mir obuhvati sve, onda je to SVEMIR, a kada mira nema, pukom igrom slova to je NEMIR.

Ova knjiga je kazivanje i pjevanje o nemiru u svemiru. Budete li je pomno pratili, od riječi do riječi i od slova do slova, siguran sam da ćete dokučiti i to da ono za čim ponekad tragamo, zapravo traži nas.

Uz zahvalnost autoru na ukazanoj časti i prilici da dam svoje viđenje i doživljaj ovog, obimom kratkog, ali iznimno važnog djela, svima vama koji bijeg od sive svakodnevnice tražite u knjizi i čitanju, najiskrenije želim da pronađete ono što sam i ja – mir.

Selam/mir s vama!

Safet Pozder