Tekstovi

Svijetlu putevi islama, predavanja

Esad Bajić

SVIJETLI PUTEVI ISLAMA, ramazanska predavanja

Mostar-Konjic, 2013.g.

Izdavači:

Fondacija “Lijepa riječ” Konjic i
Karađozbegova medresa u Mostaru

ISBN 978-9958-9685-5-6

online čitanje knjige

Recenzija
Seid Eminović

Kretati se putem kojim su hodili najbolji sinovi ljudskog roda povlastica je koju sebi mogu da priušte dostojanstveni, svjesni i odabranici što su za sebe izabrali utrte staze smiraja u okrilju žive vjere-Božije bliskosti. Da bi se napravio taj presudni iskorak iz čovjekove trajne zapitanosti u svijetu koga živi u svijet sigurne izvijesnosti nužna je snaga spoznaje koja je utemeljena na vjerovanju Bogu. S vjerom u Višu istinu čovjek je u mogućnosti da kontinuirano stremi svijetu viših vrijednosti, onom boljem, ljepšem, savršenijem, svemu što ga vraća iskonskom počelu, Tvorcu Dobrohotnom i staništu dženetskom. Da bi sačuvao iskonske darove insanom valja biti, klicu fitreta dobrim djelima zaodjenuti, i dobro promovisati postojanom riječju što višem teži-čistoća dina iz Riječi pravoputne proističe, da bi hajr potakla, inspiracijom bila i raskošni svijet Objave u hajrate našeg života pretočila.
Vjera je p/ostala nadom čovjeka, kompasom koji neprestance daje spasonosne koordinate na uzburkanom moru života u kome se temeljne vrijednosti neprestance relativiziraju potičući nered na kopnu i moru, u srcu i umu, pri rječima i djelovanju. Održati svijetlom neraskidivu vezu s Gospodarem svjetova, imati ga stalno na umu, temeljni je cilj vjere kao škole za razvoj i usavršavanje uz dosezanje znanja kojim će se moći procjenjivati vrijednosti stvari i određivati mjere i mjerila težnje su mutekija.
Ukoliko vjera postane i antivirusni program koji će spržiti zle pomisli i preusmjeriti ih ka družbi iskrenih, već stupamo na stazu što bezvrijednu prašku pretvara u plodnu zemlju u kojoj zrnevlje klija spremno da stabljikom postane nagovještavajući plodove ukusne, one što ih je zemlja Bosna vijekovima davala djelovanjem dobrotvora. Esad nas potiče da i sami, po uzoru na brojne vakife čiji se dobri spomen do nas prenosi, utemeljimo svoja trajna dobra na hajir nijetu, riječi lijepoj i poticajnoj, od hajir mala koji posjedujemo, uspostavimo neraskidivu vezu sa Blagodarnim i na njivama dunjalučkim zasade ahiretske utemeljimo praveći sirat ćuprije s Bogom i čovjekom!
Osebujni literarni stil Esada Bajića karakteriše jasan jezik, blizak i razumljiv svima a posebno mlađim tragaocima životnih putanja. Način na koji on, poticajno i životno argumentovano, usmjerava tragaoce na putevima životnih spoznaja propitivajuće unosi nove misaone elemente nad kojima um zastane, zapita se i poželi se preusmjeriti boljim putevima spasa. Argumenti koje Esad koristi su dio životne bliskosti i mudrosti preuzete iz njegovog bdijenja nad odabranim tekstovima, istočnim i zapadnim, islamom pomirenim.Poslije čitanja Esadovih duhovnih putanja osjećate se radosnije, čvršće i samouvjerenije na putu predanosti Bogu, iznova uvjereni da ste počašćeni najvećim darom svjetovima podarenim- emanetom vjere.
Izbor tema kojima se Esad kreće je i njegov odabir najistaknutijih svjetiljki kojima osvjetljavamo pute naše i činimo ih izvjesnijim, postojanijim. Svijest o Bogu, Njegovoj bliskosti i dobrohotnosti naspram čovjeka zaziva ljudski odgovor koji će se usmjeriti ka Božjoj blizini u kojoj se čovjek osjeća uznosito, namaski dostojanstveno u dijalogu sa Svemilosnim, ne zaboravljajući ni čovjeku istovremeno. Užitak vjere se zna doseći u samoći razmišljanja, ali se punina dina ostvaruje u zajednici vjurujućih ili onih što vjeri kao iskonskoj potrebi teže, manje ili više svjesno, znati ćemo u trenu prosvjetljenja što sa srca koprene sklanja i svjetlost prima. Šapuće duša i dovom iskonske potrebe što u spoznaji svoje ograničenosi Svemogućem teži kao Darovaocu i ispunitelju naših potreba, Onome što se raduje kada se od Njega traže i žalosti kada nemamo srce ispunjeno nadom u ispunjenja Njegova. S čvrstim osloncem na Uzvišenog valja nam se Snažnom obratiti, njegovim svijetlim putevima vratiti i njegove darove kojim nas je obdario čovjeku hajratima vratiti. Autor nas, ramazanskom knjigom u ove mubarek dane, potiče svojim hajratom, ustupanjem autorskih prava i podrškom izdavanju ove knjige čija je dobit usmjerena ka gradnji i opremanju nove zgrade Karađoz-begove medrese, da i sami iznađemo puteve potencijalnog hajra. Kao preporuku za Vaše pravilnije životno usmjeravanje preporučujemo Vam i Esadovu knjigu, koja nas iznova priziva vječnom kuranskom zovu, takmičite se u činjenju dobrih djela.
Esad poziva na živu vjeru, onu što nas oplemenjuje i izvorištem dobra čini, i samo oni koji se njenim putevima usmjere u mogućnosti su da se raduju užitcima i ljepotama koje im je Dragi Bog priredio, a izazovi dobra su brojni i na nas čekaju, krenimo!

Seid Eminović

Svijetli putevi islama, ramazanska predavanja by Fondacija “Lijepa riječ” Konjic